Çiğ Köfte Kaç Kalori Vardır? Kaç Kalori
Bir porsiyon çiğ köfte kaç kalori içeriyor? Etsiz çiğ köfte kaç kaloridir?
Bir çok kişiye hitap eden bir lezzete sahip olan çiğ köfte Türk mutfağının en sevilen yiyeceklerinden birisi konumunda bulunuyor. İçerisinde bulgur bulunduran ve genelde acı olarak tüketilen çiğ köfte, kontrollü tüketildiği durumlarda zayıflamaya yardımcı bir yiyecektir. Doyurucu ve zengin besin değerlerine sahip bir yapısı vardır. Bu sayede az miktarda karbonhidrat tüketerek doygunluk hissine ulaşılabilir.
Bir porsiyon çiğ köfte (125 gr) içerisinde 226 kcal yer alıyor. 30 gramlık bir adet çiğ köfte kalori miktarı ise 54 kcal şeklindedir. 100 gramlık çiğ köfte içerisinde 181 kcal vardır.
Çiğ Köfte Faydaları Nelerdir?
Çiğ köfte içerisinde bolca bulgur bulunduran bir yiyecektir. Bu sayede bulgurun tüm faydalarını içerir. Bağışıklığı güçlendirir, zayıflamaya yardımcı olur ve kilo alımını engelleyen doyurucu besin unsurlarına sahiptir. Etsiz çiğ köfte içerisinde bulunan kırmızı biberde, A, C ve E vitaminleri vardır. Bu vitaminler kötü kolesterolü düşürmeye ve bağışıklık sistemini destekleyici vitaminlerdir. Ayrıca kırmızı biber nefes yollarının açılmasına etkili bir role sahiptir. Bu sayede grip ve bronşit hastalıklara karşı etkilidir. Ayrıca antioksidanlar içeren kırmızı biber kalbe iyi gelirken felç riskini düşürüyor. Bunun yanı sıra çiğ köfte içerisinde ceviz de yer alabiliyor. Özellikler şeker hastaları için önemli olan insülini arttırıyor. Cevizin sinir sistemine zarar veren hastalıkların gelişmesini önleyen antioksidan özelliği de faydalarından bir tanesi.
Çiğ köfte yapımı sırasında bulgur pişirilmediği için tüm besin değerlerini koruyor. Kan şekerindeki olabilecek dalgalanmaların önüne geçilmesinde etkin rol oynuyor. Bu sayede kalp ve damar sağlığının korunmasını sağlıyor. Aynı zamanda çiğ köfte yüksek oranda lif içeriyor. Bu sindirim sisteminin çalışmasına yardımcı bir etkiye sahip. Özellikle kabızlık problemine iyi geliyor. Ayrıca lifli gıdalar tok tutma özelliğine sahiptir. Porsiyon kontrolü yapıldığı sürece kilo kontrolüne yardımcı oluyor. Bulgurun içerdiği folik asit, anne karnındaki bebeğin zeka gelişimde önemli bir etkiye sahip. Bu sebeple hamile kadınlar için büyük öneme sahip.
Çiğ Köftenin Tarihi
Milattan önce 2 bin yılına dayanan bir tarihi var. Nemrut kıralı Adıyaman toplarında hükümdardı. Bu dönemde halk putlara tapıyordu. Hz. İbrahim ise krala karşı geliyor ve halkı aydınlatmaya çalışıyordu. Bu nedenle, Nemrut kralı, Hz. İbrahim’i yakalatmak ve ceza olarak yakmak istediği biliniyordu. Bu yüzden evlerde bulunan ve yanabilen her şey toplanıyordu. Şanlıurfa kalesinin eteklerine getirilen bu odunlar, çalı ve çırpılar, Hz. İbrahim için hazırlanıyordu. Tek tanrı inancına karşı çıkan Nemrut kralı onu yakmak istiyordu. Ancak olaylardan habersiz evine avladığı geyiği getiren avcı, eşinden avı pişirmesini istiyor. Nemrut kralının yanan her şeyi toplamasından dolayı, eşi geyiğin sağ arka kısmını döverek kıyma haline getiriyor. Hemen ardından tuz, biber ve bulgur ile eti harmanlayıp karıştırıyor.
Herkesin ateş yakmaktan korktuğu bugünlerde insanlar yiyeceklerini çiğ olarak tüketmeye başlıyor. Ancak eti çiğ olarak tüketmek mümkün değil. Bu nedenle tuz ve biber gibi baharatlarla eti yoğurmaya başlıyorlar. Yoğrulan et yumuşuyor ve ağırlığını kaybediyor. Başlarda sadece baharat ve et varken zamanla içerisine bulgur, yeşillikler ve çeşitli baharatlar da giriyor.
Çiğ köfte, geleneksel bir Türk yemeği olarak bilinse de son zamanlarda popülerliği artmıştır. Bu noktada merak ettiğim bir konu var: Çiğ köftenin tarihi hakkında detaylı bilgiye ulaşmak mümkün müdür? Yemeğin kökenleri ve geçmişi hakkında ne gibi kaynaklara başvurabilirim? Makalenin bu konuya da değinmesini beklerdim. Teşekkürler.